Varkenshouderij

Achtergrond 170 x bekeken

Groei is de weg

Luister goed naar adviseurs en trek vervolgens uw eigen plan naar de toekomst.

Er is een wonderlijke situatie ontstaan. De melkprijs is in jaren niet zo hoog geweest. Er zijn voorspellingen dat hij nog zeker een paar jaar rond minimaal 37 tot 40 cent per liter blijft schommelen. Als je bij 40 cent aan een liter melk verdient, verdien je aan 2 liter melk in principe twee keer zoveel. Logisch dat boeren daarom willen groeien.

Het is ook de aangewezen weg voor wie op termijn zijn bedrijf levensvatbaar wil houden. Grotere bedrijven kunnen een lagere kostprijs halen. Ook een jaar of anderhalf geleden, toen ieder veronderstelde dat hij voor 28 cent of minder per liter moest gaan melken, werd schaalvergroting gezien als overlevingsstrategie. Nogal wiedes dat vooral jonge boeren nu aan de slag willen met bedrijfsvergroting.

Wonderlijk dat banken en accountants juist nu de euforie temperen en hameren op terughoudendheid. Bedrijven, zo zeggen ze, moeten een pas op de plaats maken. Aflossen is ook investeren, het bedrijf moet eerst op orde zijn voor vervolgstappen in beeld komen. Zorg voor een goede pensioenvoorziening, et cetera.

De financieel adviseurs wijzen ook op de gestegen kosten en op het feit dat het resultaat van 2007 op de meeste bedrijven nauwelijks beter zal zijn dan dat van 2006. Die 40 cent als jaargemiddelde moet eerst maar eens gerealiseerd worden, is hun boodschap.

Dat is de rol van de adviseurs. De rol van de ondernemende boer is om er goed naar te luisteren en vervolgens zijn plan te trekken. Heel lang geleden was het onverantwoord om grond van 10.000 gulden per hectare te kopen; daar zou je nooit wat op kunnen verdienen. Zo is het met grond en quotum eigenlijk altijd geweest. Maar het is wel zo dat de ondernemers die erin bleven investeren, voor zichzelf de grootse ondernemerskansen schiepen en boer bleven.

De formule 1-coureur Mario Andretti zei het ooit zo:
"If you have everything under control, you are going too slow."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.