Varkenshouderij

Achtergrond 246 x bekeken

Gezondheid = grof geld!

Tijdens de landbouwbeurs in Hardenberg heb ik enorm genoten van het symposium ‘Gezondheid en euro’s’, georganiseerd door ForFarmers. Een prima initiatief!

Het symposium ging over de gezondheid van varkens en hoe dit op bedrijfsniveau beter te regelen is. Heel veel zaken zijn zo logisch als maar kan, maar spelen in de beleving van veel varkenshouders niet of te weinig. Want dat het op veel varkensbedrijven nog huilen met de pet op is, bleek al wel uit gegevens over de spreiding in de gezondheidskosten per big, grofweg tussen €1,50 en €5 per big. Dat is €3,50 per big verschil. Een gemiddeld bedrijf van de toekomst maakt minimaal 25.000 biggen per jaar. Dus hebben we het over bijna €90.000. Dat is grof geld.

Enkele zaken zijn zeer belangrijk, zoals douchen, ongediertebestrijding en zwart-witbereik. Als Hongaar ken ik natuurlijk mijn plek. Ik blijf bescheiden omdat ik weet dat wij mijlenver achterlopen bij de uitstekend presterende Nederlandse varkenshouderij. Echter, dit soort basiszaken zijn in Hongarije veel beter geregeld. De aanwezigheid van een douche is verplicht op alle varkensbedrijven in Hongarije. Elk varkensbedrijf moet een contract hebben met een professionele ongediertebestrijder. En we hebben een sluitend zwart-witprincipe. Waarom worden deze basiszaken in Nederland niet gewoon geëist? Of is dat te ondemocratisch?

De inleiders gaven ook aan dat de ziekenboeg een groot risico kan vormen. Wij hebben bewust geen ziekenboeg. Op ons bedrijf spuiten we varkens die niet reageren op een antibioticakuur direct af. Deze strategie werpt z’n vruchten af, daar ben ik van overtuigd. En het is goed voor het welzijn. Hoewel het ethisch wellicht vragen oproept bij de Partij voor de Dieren (ik heb wat met die partij), want we kennen immers de mening van het varken niet. Heeft die er wel bewust om gevraagd om geëuthanaseerd te worden?

Enkele goede tips neem ik direct mee in onze bedrijfsvoering. Voor bezoekers wordt het dragen van wegwerphandschoenen vanaf nu verplicht. Ook laat ik onze dierverzorger handschoenen dragen bij het injecteren van de varkens. Per varkensunit een wegwerpsetje. Kost niks en draagt zeker bij aan een verkleining van het risico van ziektekiemverspreiding. Tevens gaan we werken met wegwerpnaalden. Ook weer per unit varkens éénmaal gebruiken en hup de ton in.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.