Varkenshouderij

Achtergrond 320 x bekeken

Fokkerijmanagement

Deze week een presentatie in de Varkens-Showroom van Peter Derks, fokkerijdeskundige bij Hypor. Het is een inhoudelijk verhaal over hoe de genetica in elkaar steekt en welke waarde we aan verschillende factoren mogen hechten.

Voor mij is dit ook niet allemaal gesneden koek. Ik hou me hoofdzakelijk bezig met de organisatie van ons bedrijf en met fokkerij. Ik mag mij gelukkig prijzen met goed personeel en deskundigen bij onze fokkerij-organisatie Hypor. Peter Derks is verantwoordelijk in de Benelux voor de productie. Hij loopt al een half leven mee op dit gebied en kent de varkensfokkerij als geen ander.

Na een korte uitleg over de organisatie Hypor ging hij gedetailleerd in op de gebalanceerde fokkerij, die wij al jaren nastreven. In het kort komt het erop neer dat verbetering van het ene kenmerk nooit ten koste mag gaan van andere kenmerken. Dit betekent onder meer dat vooruitgang langzaam gaat. Snelle stappen zetten op bijvoorbeeld het aantal levend geboren biggen is eenvoudig, maar gaat zondermeer ten koste van geboortegewicht, bigvitaliteit en daardoor grootbrengend vermogen. Andere factoren tellen ook mee, zoals de spreiding in toomgrootten. Liever drie tomen van 11,12, 14 biggen dan drie tomen van 7,13, 17 biggen, ook al is het gemiddeld gelijk. Om de biggen ook goed groot te kunnen brengen wordt er tevens gefokt op melksamenstelling, aantal spenen en plaatsing van deze spenen.

Tijdens de discussie kwam ook het grote scala aan eindberen aan de orde. Peter Derks vertelde dat hij in zijn loopbaan met minimaal 40 verschillende soorten beren te maken heeft gehad. Typisch Nederlands: hoe meer soorten, hoe meer keuze. In alle andere landen zien we vaak maar twee of drie soorten eindberen. In Nederland heeft binnen één soort beer ook nog weer menige handelaar zijn ‘eigen’ beren op de KI’s staan. We kopen liever een mooi verhaal dan dat we werkelijk naar de verschillen kijken. In de praktijk zijn deze namelijk maar beperkt bepalend. Verreweg het grootste deel van verschillen in resultaten wordt bepaald door management en met name gezondheid op de bedrijven.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.