Varkenshouderij

Achtergrond 330 x bekeken 1 reactie

Drinkwatermanagement

Een tegenvallende opkomst in de Varkens-Showroom bij een cursus over drinkwater. Vreemd, omdat water belangrijker is dan voer.

Deze week is Schippers Bladel in de Varkens-Showroom. Thema: Drinkwater. Helaas een kleine opkomst van belangstellenden, wat gelijk het interesseniveau aangeeft. Jammer, we kunnen oeverloos over voer discussiëren, maar water staat hoger in rang op het gebied van levensbehoefte van mens en dier.

Het zal te maken hebben met de kosten. Hoe duurder het voer, hoe meer er over gesproken wordt. Water kost in verhouding niets. Zelfs wanneer we waterbehandeling toepassen of organische zuren verstrekken, steken de voerkosten daarbij schril af.

Schippers kwam met twee vaklieden voor de presentatie, waarvan de deskundigheid onbetwistbaar bleek. Het was dan ook zeker de moeite waard volgens de aanwezige toehoorders.

Als eerste werd ingegaan op het aanleggen van waterleidingsystemen in varkenstallen. Daarna over het zuiver houden van deze leidingen. Iedereen kent de doorgezaagde waterleiding, waar je liever niet je tong insteekt. Toch gaan we ervan uit dat al het water dat door deze kilometers lange slibleidingen loopt goed is.

Het water dat van het leidingnet of uit de eigen bron komt, is vaak van oorsprong wel goed, maar daarna kan het flink mis gaan. Leidingen met een grote diameter, een warme omgeving en stukken waar het water stilstaat, geven ziekteverwekkers en ander ongerief ideale omstandigheden om zich te vermeerderen. Uit eigen ervaring weten we op ons bedrijf hoe je dit soort zaken verhelpt en voorkomt.

De tweede inleiding betrof organische zuren. Te verstrekken via het voer, maar eveneens via drinkwater. Antibioticagebruik komt meer en meer in diskrediet. Niet zozeer de individuele behandelingen, maar wel de koppelbehandeling. Het is in het belang van de varkenshouderij dat er actief gezocht wordt naar alternatieven. Goed management, een hoge hygiënestandaard, een goede kwaliteit drinkwater, gezonde voeding en toepassing van de juiste additieven maakt dat we in Nederland op kop blijven lopen met onze varkenshouderij.

Alles op orde hebben en daarmee supergezond produceren, willen we allemaal. Aan mooie verhalen zonder referenties hebben we niets. Dat deze bedrijven er zijn en dat er ook geleidelijk aan meer bijkomen, is bekend. Na de vele aandacht voor genoemde onderwerpen zal de komende tijd ‘de vertaalslag’ volgen bij meerdere voorlopers. Een succesvolle vertaalslag gaat, zeker in tijden met hoge kosten en slechte opbrengsten, het verschil maken tussen blijvers en stoppers.

Foto

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.