Varkenshouderij

Achtergrond 257 x bekeken 1 reactie

Convenant verdoofd castreren in de maak

In de varkenssector wordt gewerkt aan een convenant over verdoofd castreren. LTO, NVV, COV, CBL en de Dierenbescherming zijn bij de besprekingen betrokken.

Dat bevestigt Annechien Ten Have, voorzitter van LTO-varkenshouderij.

De inzet van het convenant is volgens Ten Have te komen tot afspraken om te voldoen aan de vraag vanuit het CBL, om per 1 januari 2009 alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde dieren te verkopen. Ten Have wil verder niet veel kwijt over de inhoud van de afspraken die zullen worden gemaakt.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de NVV meldt dat een eis is dat varkenshouders hun meerkosten vergoed krijgen. Een andere eis is dat de varkenshouders zelf moeten kunnen verdoven. Zwanenburg ziet niets in verdoving met lidocaïneinjecties, een middel dat alleen de dierenarts mag toepassen. Onderzoek van de Animal Sciences Group heeft uitgewezen dat het welzijnseffect van lidocaïne minimaal is omdat de biggen nog veel napijn ondervinden. Zwanenburg wil inzetten op de snelle ontwikkeling van een methode van CO2-verdoving die op het boerenerf toepasbaar is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    LEE

    Discussie voeren, convenant maken, allemaal dikke zever.
    Onze standsorganisaties hebben maar een tegenprestatie van cbl nodig en dat is dat dezelfde eisen aan buitenlandse leveranciers geeist worden. Verder helemaal niks. Denk aan onze concurentiepositie. We moeten niet met vanalles aan komen draven. Hun vragen iets van ons, wij iets van hun. Thats it.

Of registreer je om te kunnen reageren.