Varkenshouderij

Achtergrond 233 x bekeken

Bulk blijft de norm

Er blijkt niet veel ruimte voor een alternatief geproduceerd varken.

Een paar jaar geleden vertelde een culinair specialist dat een goede kok het rundvlees dat hem het beste past, het best kan kopen bij de slager die hem het beste past. Het gaat dan om ras, geslacht, leeftijd, rijpheid en manier van afsnijden.

Voor varkensvlees, zo wist de fijnproever, kun je overal terecht. Of je het nu haalt bij de specialistische slager, de kiloknaller of bij de supermarkt, varkensvlees is altijd van een vrijwel dezelfde, uniforme kwaliteit.

Andersom redenerend kom je er ook: de West-Europese vleesvarkens zijn zo uniform, dat het nauwelijks lukt om op basis van afwijkende smaak en vleeskwaliteit een vleesmerk in de markt te zetten. Nederlandse concepten zijn, afgezet tegen de bulkmarkt, minimaal van omvang. De concepten Duke of Berkshire, Livar, De Hoeve, Porc d’Or, Jumbo Bewust, Scharrel en Biologisch leveren krap 4.000 slachtingen per week. Jumbo Bewust doet tientallen varkens, De Hoeve en Biologisch ieder tegen de 1.500 varkens per week.

Alles bij mekaar omvat de markt voor bijzonder varkensvlees minder dan anderhalf procent van het totaal. Het is nog steeds bulk wat in Nederland de klok slaat.

Er zijn geen signalen dat dat anders wordt en de onderscheidingskansen qua rendement blijven bij de Nederlandse vleesvarkenshouders onverminderd gelegen in leveren op specificatie van de slachterij gecombineerd met kostprijsleiderschap.

Hier en daar komen wel accenten anders te liggen. Met behoud van het idee ‘veel van hetzelfde’ heeft Vion bijvoorbeeld verschillende concepten. Op de vakbeurs in Den Bosch voorspelde de directeur van Zwanenberg een verandering in de vraag van ‘gemiddeld’ naar ‘heel goedkoop’ en ‘heel bijzonder’.

Maar de individuele boer hoeft zich niet gek te laten maken door de roep om vleesmerken en innovaties. Hooguit moet hij openstaan voor aangepaste leveringsvoorwaarden voor een volgende bulkvariant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.