Varkenshouderij

Achtergrond 506 x bekeken 19 reacties

Zwijnen op snelweg veroorzaken ongeval

Een 34-jarige automobilist uit Kampen is in de nacht van woensdag op donderdag gewond geraakt nadat een groep van zes wilde zwijnen de A50 overstak.

De man botste tegen de zwijnen op en verloor de controle over zijn voertuig, meldde de politie vandaag. De bestuurder is door brandweer en ambulance uit zijn wagen bevrijd. Een van de zwijnen overleefde het ongeval niet.

In veel gemeenten op de Veluwe zijn de laatste tijd zwijnen rond snelwegen gesignaleerd, zoals nu in Hattem het geval bleek. De Veluwe kent al geruime tijd een overschot aan wilde zwijnen, bleek ook woensdag in de Tweede Kamer. Volgens minister Gerda Verburg (Landbouw) hebben dit jaar al 354 ongevallen plaatsgehad waarbij wilde zwijnen betrokken waren.

Verburg wil de provincie Gelderland voor een keer de een-op-een-jacht op zwijnen toestaan om het overschot terug te dringen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er andere middelen dan de drukjacht zijn om het aantal zwijnen te verlagen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  doordenker

  De mens is de verwoester van de aarde.
  De mens een monster zonder waarde.
  Sterker nog de mens heeft een negatieve waarde.
  Dat beseffende, durf ik te stellen dat zelfs de vierpootrat meer waarde heeft dan de tweebenige rat.
  De eerste leeft en vermeerdert zich bij de gratie van de laatste!
  De tweepootrat vermeerdert zich ten koste van alles wat groeit en bloeit.
  Snapt u het niet?
  Kijk snel op www. overbevolking.nl ,
  dan komt dat snappen snel.

 • no-profile-image

  Jan Veldhuizen

  Het is alemaal de schuld van de partij voor de dieren, nu denken die beesten dat zich van alles kunnen permiteren. Straks mogen ze nog gaan stemmen ook, daarom mag die drukjacht natuurlijk niet.

 • no-profile-image

  José

  Heel die zielige toestand wordt ingegeven door de PvdD.
  Jaag de overige zwijnen maar eens bij deze kamerleden in de tuin, zul je zien hoe gauw ze van mening veranderen.

 • no-profile-image

  r.v.

  toch maar het knappertjes geweer omruilen voor een echte. het blijkt hard nodig te zijn. het slaat compleet door in nederland. is 1 zwijn verdomme nu al meer waard dan 1 mens.

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Er ging iets mis, ik bedoel het spreekwoord :Als het kalf verdronken is dempt men de put.

 • no-profile-image

  Joop

  Aidan, plezierjachten liggen in het water. Ik merk, dat je niets van de materie afweet. Jagers zijn goed opgeleide wildbeheerders, die hun taak professioneel uitvoeren en dat bovendien zonder kosten voor de gemeenschap. Soms levert het de gemeenschap zelfs nog geld op; de jachtpacht.
  Er wordt alleen op basis van uitgebreide tellingen en inventarisaties gejaagd, en niet door in het wilde weg maar van alles dood te schieten. De wereld heeft niets aan mensen met vooroordelen, die geen kennis van zaken hebben.

 • no-profile-image

  henk

  Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er andere middelen dan de drukjacht zijn om het aantal zwijnen te verlagen. Het probleem is dat de meerderheid in de Tweede Kamer alles wat met dieren te maken heeft zielig vindt en zelf geen hinder ondervindt van het teveel aan zwijnen.Nu de verkeersveiligheid in het geding is begint het een beetje door te dringen dat het een probleem aan het worden is. De schade aan landbouw gewassen en het gevaar voor ziekten(varkenspest) en de ergernis interesseert "onze volksvertegenwoordiging" helemaal niets!!

 • no-profile-image

  aidan

  Joop,je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat ik niets van jagen afweet.
  Ik weet alleen wel dat ik heel veel last heb van plezierjagers (die volgens jou niet bestaan) dan van de Jager die met respect voor mens en natuur zijn gang gaat.Meerdere keren hebben giggroern geklede mannetjes met grote geweren gedreigt om mijn honden af te schieten omdat ze in het weiland van mijn buurman liepen,overigens met toestemming van betreffebnde buurman,omdat ze de ganzen zouden verjagen.Al twee keer hebben ze mijn tamme eenden uit de kreek achter mijn huis afgeschoten terwijl ze in het water lagen bij mijn eigen steiger.
  Het merendeel van deze jagers voelt zich heel wat omdat ze met een geweer rond mogen lopen en dat is waarom ik pleit voor een jager die beroepshalve boeren en anderen verlost van schadelijk wild.
  Dus niet zo'n groep gifgroene paddestoelen met een geweer.

 • no-profile-image

  F ALGRA

  ik geef minister verburg gelijk

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Hier wacht men weer net zo lang mee, totdat er doden vallen. Hier in Nederland telt nog steeds het spreekwoord

 • no-profile-image

  aidan

  waarom geven we de minister niet gelijk en laten dat hele overschot ineens opruimen. en daarna ruimen we de jagers op die die beesten bij gaan voeren om meer jachtbuit te krijgen.
  Jachtvergunning afnemen en de zwijnen laten bejagen door beroepsjagers in plaats van plezier jacht.

 • no-profile-image

  een niet jager

  Zo zie je maar dat ze in de 2e kamer weer weinig weten van de praktijk en de natuur,gelukkig minister Verburg wel. Afschieten die er teveel zijn!

 • no-profile-image

  Willem

  Welke andere middellen ? Blijkbaar is voor veel kamerleden het leven van een wildzwijn meer waard dan een mensenleven (meer dan een ongeval per dag .....)

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Zes halftamme zwijnen zijn onlangs gewond geraakt, omdat een automobilist niet wist of wilde weten, dat ie rekening moest houden met overstekend halftam wild!

 • no-profile-image

  elbers

  afschieten die "handel".Als we zo met die dierenclub verder gaan,mogen we over enkele jaren nog geen vlieg meer dood make n.

 • no-profile-image

  Paul

  Als er een keer een kamerlid op een wild zwijn botst, mag het natuurlijk opeens wel.

 • no-profile-image

  Dick

  Het gehele huidige natuurbeheer wordt langzaam weer achterhaald. Weidevogels zie ik steeds minder, grote kraaien, eksters, buizerds, valken en vossen steeds meer. Nu komen er ook steeds meer zwijnen die enorme overlast veroorzaken. Natuurbeheer betekend afschieten wat te veel is. Zolang de dieren zich niet zelf kunnen reguleren, zal de mens dit moeten doen. Maar waarschijnlijk moeten er eerst dodelijke slachtoffers vallen voordat met het probleem ziet.

 • no-profile-image

  Wim

  Andere middelen dan afschot door jagers om de populatie terug te dringen? Volgens mij is dit nog een keer stroperij promoten, met zijn fijne diervriendelijke methodes. Of we kunnen natuurlijk de dierenlaten kreperen(ik bedoel de natuur zijn gang laten gaan). Of grote roofdieren importeren die hier een eeuw of tien geleden ook misschien wel eens gelopen zouden kunnen hebben, als er dan af en toe een mens mee opgevreten wordt is dat een randeffectje.

 • willem jan

  als je er eentje afschiet hoef je dat toch niet tevertellen.
  gewoon slachten en lekker op eten
  smaakt prima

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.