Varkenshouderij

Achtergrond 339 x bekeken

Slechte varkens

Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is de hele fokkerij weggevallen. Door import van Nederlands fokmateriaal hebben wij nu de beste varkens in heel Kazachstan.

Goed fokmateriaal is hier in Kazachstan moeilijk te krijgen. De lokale zeug is niet veel meer. Na de neergang van de Sovjetunie is de hele fokkerij weggevallen. Zuiverelijns-zeugen zijn niet meer te koop. Er zijn wel bedrijven die zeggen dat ze foklijnen hebben, maar dat stelt niks voor. De lijnen zijn al ruim 15 jaar op het bedrijf zonder dat er vers bloed is ingebracht. Veel te veel inteelt dus, zonder foktechnische kennis.

Enkele bedrijven hebben de laatste jaren zelfs gekruist met wilde varkens om maar spreiding in bloedlijnen te krijgen. Daar schiet je niks mee op. Veel biggen hebben hierdoor het haarkleed van wilde varkens en net zo’n lange dunne kop. Groeien doen zulke biggen niet.

De gevolgen van een kleine jaar gebrek aan fokkerij zijn er naar. De vleesvarkens hebben vaak 60 tot 70 % vet en dat is zeer ongewenst. De consument wil ook hier steeds magerder vlees, dus wordt dat vlees steeds moeilijker verkoopbaar. Daarnaast groeien de inheemse varkens langzaam. Als ze een maand of 9 oud zijn (soms pas na 12!) wegen ze pas 120 kilo. Ze vreten te veel kilo’s voer om rendabel te kunnen produceren. Ze schreeuwen voor 100, maar het resultaat ermee is nihil.

Doordat wij van Hypor uit Nederland zeugjes van basislijnen hebben geïmporteerd, durf ik hardop te stellen dat wij nu de genetisch beste varkens in heel Kazachstan hebben. We hebben de gebruikszeugen (F1’s) al verkocht die nog geboren moeten worden. Zo veel vraag is er naar goed fokmateriaal.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.