Varkenshouderij

Achtergrond 393 x bekeken 2 reacties

'Minister moet snel besluiten over jacht zwijnen'

Minister Gerda Verburg (Landbouw) moet nu heel snel de knoop doorhakken over maatregelen waarmee de zwijnenpopulatie op de Veluwe kan worden teruggedrongen.

De minister kan besluiten toch drukjacht toe te staan, ondanks verzet van de Tweede Kamer. Er zijn ook veelbelovende alternatieven, maar ook daarvoor is formele ontheffing van de jachtwet nodig. Dat zegt Gelders gedeputeerde Harry Keereweer in een reactie op de weerstand van de Tweede Kamer tegen eenmalige drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe.

De Tweede Kamer gaf minister Gerda Verburg (Landbouw) opdracht alternatieven te zoeken die ervoor zorgen dat de zwijnenpopulatie krimpt. Als er dit jaar niets meer wordt gedaan, is het probleem volgend jaar nog veel groter, aldus Keereweer.

De provincie Gelderland verleende begin oktober eenmalig ontheffing om de zogenoemde een-op-eenmethode ofwel drukjacht op wilde zwijnen toe te passen, omdat er naar schatting 4 tot 6000 varkens op de Veluwe lopen, terwijl ongeveer achthonderd exemplaren worden beschouwd als optimaal. De ontheffing gaat op 1 november in, als de minister toestemming geeft. Volgens jagers zijn november en december de meest geschikte jachtmaanden.

Volgens de PvdA is drukjacht niet de beste oplossing, omdat het nog geen beproefde methode is en de resultaten dus onzeker zijn. Net als bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt de PvdA dat de huidige problemen zijn veroorzaakt door slecht jachtbeheer. Alternatieven zouden kunnen zijn: intensiever jagen met lokvoer, steviger hekken en meer rasters om de zwijnen in hun leefgebied te houden.

Keereweer noemt dat geen reële oplossingen. Staatsbosbeheer stelt volgens hem voor dat jagers nachtkijkers gaan gebruiken, aangezien de zwijnen vooral 's nachts uit hun schuilplaatsen komen. Ook het gebruik van geluiddempers op de geweren zou goede resultaten geven. Maar die middelen zijn in de wet verboden. Ook daarvoor is dus een ontheffing nodig.

Zie ook: Kamer blijft tegen ontheffing van drukjachtverbod

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Natuurlijk moet hier zo snel mogelijk wat aan gedaan worden. Dat er zoveel zijn zal iemand die begrijpt waar deze dieren van leven niet verbazen.
  Waar de PvdA zich al tegen verzet, ze zouden zich maar met nuttiger dingen bezig houden en dit aan de vaklui overlaten. Een aantal vrachtwagens vol laden met wilde zwijnen en los laten bij de tegenstanders in de tuin. Dan gaan ze misschien een keer begrijpen waarom zoveel van die dieren niet kan. Dat hun tuinen overhoop gehaald worden en de kinderen de tuin niet meer in kunnen vanwege gevaar voor eigen leven. Dat deze dieren ook nog gevaarlijk kunnen zijn, zeker als ze biggen hebben, wordt niet of nauwelijks over gesproken.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  De echte schuldigen zijn de sociëty jagers(lustmoordenaars).
  Zij fokken met deze varkentjes op een manier,
  die wil je niet weeete...EN
  die mag je ook niet weten, want zij dulden geen pottenkijkers!
  Hijgend hert heeft daar maling aan en is zelf, met hulp van oa. wijlen Gait Nieland* vaak getuige geweest van wat er allemaal fout gedaan wordt op de Veluwe.
  Overigens is de populatie simpel terug te brengen tot normale proporties, door impotentiepillen of onvruchtbaarheidspillen in het voer te stoppen o.i.d.
  Dan heeft het bijvoeren tenminste ook nog een keer zin!
  Maar dat is wel het laatste wat de lustmoordenaars willen.
  Hoe meer er te moorden valt hoe liever.
  De overlast van halftamme zwijnen is een geregisseerde overlast!
  Dezelfde Gait Nieland bezwoer mij destijds dat ze er niet voor terugdeinsden om zelf de varkens de straat op te drijven.

  * Gait Nieland was een ouderwetse stroper die ik als kleine crimineel beschouw.
  Hij was DE kenner van de Veluwe en ik gebruikte hem om mij daar te brengen, waar alleen een insider komt .
  Zodoende durf ik te zeggen dat ik weet waarover ik spreek.
  Hij noemde mij de namen van de "regisseurs"
  zoals daar zijn:
  K.w.al exander van oranje,
  Dik Wessels, (condor wessels stevin)
  Van Nieuwenhuis, gebr. Bosch, John Pierik (gokbaasje), gebr. Heuvelman, Pon (vw).
  Chie (de chinees) enz. enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.