Varkenshouderij

Achtergrond 198 x bekeken

Aanval afgeslagen

Er moet meer onderzoek komen om de plannen van Milieudefensie voor een meer duurzame veehouderij, onder de noemer Stop fout vlees, te kunnen beoordelen.

Daarbij moet de opbrengst van een schoner milieu, door minder mest en gebruik van antibiotica, en een groter dierenwelzijn in euro’s worden uitgedrukt. Dat betoogden enkele onderzoeksbureaus deze week in de Kamer.

Het is een heel Haagse reflex om een ongewenst oordeel uit de weg te gaan. De planbureaus CPB en MNP zijn immers heel helder in hun eindoordeel over het burgerinitiatief: de plannen zijn niet haalbaar; negatieve effecten van de huidige intensieve veehouderij worden enkel verplaatst naar andere landen.

In de woorden van CPB-onderzoeker Herman Stolwijk: de plannen hebben een hoog nimby-gehalte (not in my backyard). Een nadere kapitalisatie van de effecten op milieu en dierenwelzijn, voor zover al mogelijk, verandert weinig tot niets aan deze conclusie. Meer onderzoek lijkt zo uitstel van executie.

De veehouderij en politici die haar een warm hart toedragen kunnen opgelucht ademhalen: de 'aanval' is afgeslagen. Het zou echter verkeerd zijn nu maar achterover te leunen. Het burgerinitiatief en de reacties die het heeft losgemaakt tonen aan dat dat zeer onverstandig zou zijn. Verder werken aan een duurzame veehouderij is noodzaak. Ook al gaat dat dan minder hard dan Milieudefensie c.s. willen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.