Varkenshouderij

Achtergrond 315 x bekeken

Showroom als dependance

Het praktijkonderzoek heeft geen vestiging meer boven de rivieren. Of toch wel?

Het praktische onderzoek in de Nederlandse varkenshouderij beperkt zich tot Praktijkcentrum Sterksel. Lelystad en Rosmalen zijn gesloten, Raalte doet alleen nog onderzoek naar biologische houderij. Vernieuwende ideeën kwamen daar de laatste 10 jaar toch al niet meer vandaan. Sterksel echter weet continu de zintuigen van varkenshouders te prikkelen.

Groot nadeel voor varkenshouders in Noord- en Midden-Nederland is echter de afstand tot Sterksel. Niet alleen wat kilometers betreft. Ook het netwerk rondom het bedrijf is een zuidelijke aangelegenheid. Hier dacht ik samen met bedrijfsleider Mart Smolders van Sterksel nog wel wat verandering in aan te kunnen brengen door onze Varkens-Showroom open te stellen en hun onderzoeksresultaten te presenteren aan de doelgroep.

De showroom trekt jaarlijks al duizenden bezoekers, van wie een groot deel uit de varkensbranche. Wat er ook georganiseerd wordt, de opkomst is goed. Een eerste uitnodiging met Smolders als inleider geeft gelijk 80 aanmeldingen van met name vooruitstrevende zeugenhouders. Het zijn mensen die hun eigen bedrijf ook flink ontwikkelen. Ze zijn leergierig en passen zaken toe op het eigen bedrijf.
Onderwijs en bedrijfsleven komen veelvuldig in de showroom. De bobo’s, onder wie minister Veerman, weten ons inmiddels ook te vinden. De belangrijkste en mooiste groep blijft echter de collega-varkenshouder. Nu er op het bedrijf dit jaar ook een nieuwe entree met meerdere douches gerealiseerd is, vindt er iedere week wel een gekoppeld stalbezoek plaats. Dit biedt mogelijkheden om met Sterksel bouwersdagen te organiseren. Gelukkig hebben we goede medewerkers op het bedrijf, zodat we tijd vrij kunnen maken voor deze activiteiten. Mensen die willen meehelpen, al dan niet uit het bedrijfsleven, zijn van harte welkom.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.