Vleeskalver Vakdag

Vleeskalver VakdagOp vrijdag 6 december vindt de eerste Boerderij Vleeskalver Vakdag plaats. Tijdens dit evenement staat het verhogen van het rendement op vleeskalverbedrijven, zowel blank als rose, centraal. Als vleeskalverhouder kunt u het rendement op uw bedrijf op verschillende manieren verhogen. Van invloed zijn:
  • De keuze van het stalsysteem;
  • Diergezondheid;
  • Nieuwe markten.

Haal meer rendement uit stalinrichting

Joop BettinkJoop Bettink legt tijdens de Vleeskalver Vakdag op spraakmakende wijze uit waarop hij de keuze voor zijn recent geinstalleerde stalsysteem heeft gebaseerd. Daarbij belicht hij zijn keuze zowel van de technische- als financiele kant.

Ent voor meer rendement
De maatschappelijke druk op het verlagen van het antibioticagebruik in de veehouderij is groot. In 2012 is een proef opgezet om het effect van entingen op het antibioticagebruik te kwantificeren. Voor deze proef werden zowel koeien als kalveren preventief geent tegen coli en mycoplasma. Daarnaast wordt het effect van entingen in de mesterij onderzocht. Tijdens de Vleeskalver Vakdag worden de eerste resultaten gepresenteerd. Daarnaast krijgt u praktische handvatten over hoe te enten, wat te enten en waar u verder nog aan kunt denken om zonder verdere (grote) kosten antibioticagebruik te voorkomen/drukken.

De meerwaarde van nieuwe markten
Saoudi Arabië, China, Maleisië en andere exotische bestemmingen worden vaak bestempeld als nieuwe, kansrijke markt. Heimen Bouwman, directeur verkoop bij Van Drie groep, legt in geuren en kleuren uit wat heid tegenkomt, hoe nieuwe markten ontsloten worden, wat de concrete vraag is en waarom een specifieke nieuwe markt meerwaarde biedt of kan bieden. Dus ook wat het u uiteindelijk financieel oplevert.

Waar komen uw kalveren vandaan?
Ongeveer de helft van de vleeskalveren wordt geïmporteerd. Dit betekent dat iedere professionele, gespecialiseerde mester buitenlandse kalveren op stal heeft. Momenteel zijn daaraan geen restricties, anders dan I&R- en Europese regels. Wel gaan er stemmen op om dat te begrenzen naar een herkomstland of regio per bedrijf. Arjan van Mourik spreekt zich uit, zowel van de handelskant als de mesterskant. Kortom voeding voor een interessante discussie.

 Blanke vleeskalveren

rose vleeskalveren