Rundveehouderij

Partner 2110 x bekeken

Minder voederwaardeverlies met nattere mais

Mais natter inkuilen geeft minder verlies van voederwaarde, blijkt uit onderzoek van Eurofin. Voegt u vervolgens Bonsilage Mais toe, dan krijgt u gegarandeerd een topkuil, waardoor uw koeien het hele jaar maximaal presteren.

Nieuw onderzoek van Eurofin bevestigt wat onderzoekers in Duitsland al jaren beweren; ook in een droge snijmaiskuil daalt het aandeel bestendig zetmeel uiteindelijk naar 22%. Droge, dode mais met hoog bestendig zetmeel inkuilen heeft dus geen zin.

Ideale oogstmoment

Het ideale oogstmoment is wanneer de maximale hoeveelheid zetmeel in de kolf wordt bereikt. Dit moment is zichtbaar aan het zwarte kurklaagje onder aan de maiskorrel. Wanneer dit te zien is, is de mais oogstrijp. Vaak is dit zwarte laagje al in de tweede of derde week van september te zien. Hierna gaat er nog wat water uit de korrel, waardoor de kolf droger en bestendiger wordt. Deze bestendigheid wordt echter later in de kuil teniet gedaan door de aanwezige zuren.

Nieuwe inzichten tonen aan dat inkuilen met een lager drogestofgehalte loont. Het ideale oogstmoment is wanneer de maximale hoeveelheid zetmeel in de kolf wordt bereikt.</p>
<p><em>Foto: Barenbrug</em>
Nieuwe inzichten tonen aan dat inkuilen met een lager drogestofgehalte loont. Het ideale oogstmoment is wanneer de maximale hoeveelheid zetmeel in de kolf wordt bereikt.

Foto: Barenbrug

Met deze nieuwe kennis in het achterhoofd, zullen veehouders eerder hakselen. Twee tot drie weken eerder oogsten, betekent minder kans op schimmelaantasting, minder kans op stormschade en een kuil die beter aan te rijden is. Het ideale drogestofgehalte van een maiskuil varieert van 34 tot 36%. Ook bij dit lagere drogestofgehalte zal snijmais echter makkelijk broeien. Wanneer de suikers in mais snel worden omgezet in de juiste verhouding melkzuur/azijnzuur en propaandiol, krijgen broei en schimmels geen kans. Het inzetten van een broeiremmer als Bonsilage Mais heeft dus altijd zin.

Broei- en schimmelverliezen

Proeven laten zien dat flink broeiende mais tot 400 VEM minder bevat. Mais die slechts een beetje broeit bevat, heeft al gauw 100 VEM minder. Andere proeven tonen aan dat wanneer 25% van de maiskuil broeit, de dieren in totaal 8% minder opnemen van het totale rantsoen. De reden hiervan is een verstoorde penswerking. De afbraak van het hele rantsoen verloopt veel trager en de rantsoenefficiëntie gaat met grote stappen achteruit.

Gebruik van Bonsilage Mais in de snijmaiskuil levert 30 VEM per kilo mais extra op

Een snelle conservering is dus een pre. Gebruik van Bonsilage Mais in de snijmaiskuil levert 30 VEM per kilo mais extra op. Bonsilage Mais is een bacteriemengsel dat zeer snel de hoeveelheid goede zuren in de maiskuil verhoogt, waardoor de afbraak van het voer in de kuil snel stopt en de mais uitermate goed verteerbaar is voor de koe. Ook worden de pensbacteriën niet verstoord door foute schimmels in de mais.

De kosten voor Bonsilage Mais per ton ingekuilde mais bedragen €1,50 à €1,55. Dit betekent in de praktijk €45 tot €70 per hectare mais.

Lees meer over Bonsilage Mais

Voordelen broeiremmers ten aanzien van Kringloopwijzer

Veehouders die aan de slag gaan met de Kringloopwijzer zien ook de voordelen van broeiremmers. Waar normaal 16 tot 20% van de energie verloren gaat door een trage conservering, brengt het inkuilmiddel Bonsilage Mais deze verliezen terug naar 4%. Bonsilage Mais garandeert dus een maximaal behoud aan voedingsstoffen, een hoge opname én een betere voerefficiëntie. Kortom: met Bonsilage Mais heeft u meer liters melk in de tank per kilo gevreten ruwvoer, waardoor u minder voer hoeft aan te kopen.

Bonsilage Mais is verkrijgbaar bij Barenbrug-dealers. Klik hier voor een Barenbrug-dealer bij u in de buurt.