Balisto, nummer 2 van de NVI-rangschikking, kende een prima dochtergroep optreden tijdens de NRM 2017 in Zwolle. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

KNS Boss voert veranderde stierenindexen aan

Stier KNS Boss is de nieuwe aanvoerder van de NVI-ranglijst.

Ook Balisto doet goede zaken en staat op de 2de plaats. Beide zijn gehaltenverervers met een ruime hoeveelheid melk.

Opnieuw puzzelen

Omdat er opnieuw een fokdoelwijziging is geweest, wordt de ranglijst flink door elkaar gehusseld. De ki’s en spermahandelaren lijken te worstelen met deze zoveelste wijziging en durven niet te zeggen dat de nummer 1 NVI ook de meest geschikte stier is in Nederlandse omstandigheden.

Roodbont

American Lexus is lijstaanvoerder bij de roodbonten, wat grotendeels wordt veroorzaakt door een stijging in productie. Elagaaster Maxx staat 2de op de NVI-lijst bij roodbont. Zijn productiefokwaarde werd naar beneden gesteld, maar zijn exterieurvererving wordt met 112 beloond.

Vinkenhof Dirk topstier MRIJ

Ook bij het MRIJ-ras is een nieuwe fokwaarde. Meer bespiering en gewicht worden beloond. Vinkenhof Dirk is met allroundcijfers de topstier, terwijl zijn secondant Flavio het juist van een hoge melkverering moet hebben. De nummer 3 is Mendel, waarbij de levensduur juist hoog wordt ingeschat.

Fries-Hollandse stieren

Ook de Fries-Hollandse stieren krijgen nog een index. Jubilaris heeft een mooie melkvererving met positieve gehalten en blijkt de meest allround stier.

Beheer
WP Admin