Belgisch project JongLeven brengt opfok in kaart RundveeNieuws

Belgisch project ‘JongLeven’ brengt opfok in kaart

Het Ilvo-project Jongleven moet de link leggen tussen opfok en latere prestaties van koeien.

Het Belgische onderzoeksinstituut Ilvo is het project ‘JongLeven’ gestart. Het moet de jongveeopfok in Vlaanderen in kaart brengen en uiteindelijk een relatie leggen tussen de kwaliteit van de opfok en de uiteindelijke prestaties van het dier in haar producerende leven.

Ontwikkeling jongvee laten volgen

In het project wordt de medewerking van veehouders gevraagd. Allereerst kunnen zij bijdragen door vóór eind mei een enquête in te vullen. Daarnaast kunnen veehouders zich in deze enquête kandidaat stellen om de groei en ontwikkeling van hun jongvee nauwgezet te laten volgen.

Functioneren van de pens

Ilvo wil met het project ook meer inzicht krijgen op de ontwikkeling van de pens, omdat deze een cruciale rol vervult in de voerefficiëntie. Daarom wordt gekeken naar de relaties tussen de ontwikkeling en het functioneren van de pens in het vroege leven op de dierprestaties in het latere leven.

Van geboorte tot eerste lactatie

Op de proefbedrijven van Ilvo en de Hooibeekhoeve zal de invloed van verschillende voerregimes (melk en ruwvoer) op de pensontwikkeling en penswerking worden onderzocht. De vaarskalveren worden gevolgd van geboorte tot en met de eerste lactatie, om ook de langetermijneffecten in beeld te kunnen brengen.

Beheer
WP Admin