Fotopersbureau Dijkstra RundveeNieuws

Geen vergoeding voor DNA-test bij correcte registratie runderen

De Tweede Kamer vindt dat veehouders die DNA-onderzoek moeten doen om de afstamming van kalveren vast te stellen, dit zelf moeten betalen, ook als blijkt dat de registratie van de meerlingkalveren correct was.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en PVV-Kamerlid Dion Graus kregen geen meerderheid voor hun motie waarin zij pleiten voor een vergoeding van de overheid voor deze kosten. Ook hun verzoek om toeslagrechten niet te korten als sprake is van fouten bij het melden van doodgeboortes, bij fouten door miscommunicatie tussen managementsystemen of bij onterechte loskoppeling van meerlingkalveren en moederdieren door RVO, kreeg ook geen meerderheid.

Lange productieketens

De Tweede Kamer wil wel dat het ministerie van landbouw in de toekomstvisie over de landbouw ook kijkt naar de mogelijkheden om de productieketens te verkorten. Een motie van Esther Ouwehand (PvdD) kreeg een meerderheid door steun van alle oppositiepartijen én van coalitiepartij ChristenUnie. Lange productieketens brengen volgens de indieners van de motie veel extra administratieve lasten en controles met zich mee. Dat veel vraagt van handhavingsinstanties.

Beheer
WP Admin