Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Maisrassen Millesim en LG 31.211 meest gekozen

Twee op de vijf maistelers hebben het maisras dat ze dit jaar willen gaan telen al gekozen en daar ook al zaad voor besteld.

Dat blijkt uit cijfers van de MaisScan. Dit is een online onderzoek van onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen, waaraan tot dusver al 250 telers hebben deelgenomen.

Daarnaast heeft nog eens 19% al een keuze gemaakt, maar nog geen zaad besteld. De overige 40% van de maistelers heeft nog geen definitieve keuze gemaakt over het te zaaien maisras.

Tot nu toe wordt het ras Millesim van veredelingsbedrijf KWS het meest genoemd door de maistelers, gevolgd door het ras LG. 31.211 van Limagrain.

Korrelopbrengst

In de beoordeling van een maisrassen en de keuze die daar op volgt wordt de eigenschap korrelopbrengst/zetmeelopbrengst het meest (40%) genoemd door de maistelers. De eigenschap voederwaardeopbrengst volgt direct met 37%. Op de derde plaats volgt voederwaarde per kilo droge stof met een percentage van 32%.

Prijs niet interessant

De prijs van het maiszaad blijkt niet interessant. Slechts 2% noemt dit belangrijk. Maistelers kunnen in het onderzoek maximaal 3 eigenschappen kiezen uit een lijst van 20 eigenschappen.

Dinsdag 6 februari ontvangen weer duizend maistelers via e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan de MaisScan.

Beheer
WP Admin