Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Verbetering waterkwaliteit hoeft niet duur te zijn

Maatregelen om bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater kosten veehouders geld. Uit een inventarisatie van Koeien&Kansen blijkt dat die kosten in bepaalde gevallen beperkt zijn, of zelfs geld opleveren.

Onderwaterdrainage op veen voorkomt bodemdaling en wateroverlast. Na aftrek van de investeringskosten kan onderwaterdrainage ruim € 50 per hectare opleveren. Met name door minder voergebonden kosten, doordat koeien langer kunnen weiden en de meststoffen beter worden benut. Het baggeren van sloten leidt tot betere doorstroming en voorkomt zo wateroverlast. Dit kan voor een kostenvoordeel van circa € 5 per hectare zorgen, omdat een deel van de meststoffen die in de sloot terechtkomen alsnog wordt benut.

Egalisatie en drainage

Egalisatie en drainage van maisland voorkomt plasvorming en wateroverlast. Ook worden meststoffen beter benut. Voorkoming van wateroverlast en plasvorming levert naar schatting een 10% hogere maisopbrengst op. Na aftrek van jaarkosten als egalisatie en drainage is daarmee een kostenbesparing van € 30 per hectare mogelijk bij een bouwplan van 20% mais.

Maatregelen als perssapopvang

Maatregelen op het erf als perssapopvang leveren voordelen op voor de waterkwaliteit, maar kosten de veehouder geld. Dit wordt geschat op € 55 per hectare bedrijfsoppervlak, vanwege hogere kosten voor bouwwerken en kosten voor mestuitrijden. Het voordeel van deze maatregel in de vorm van een hogere gewasopbrengst door mineralen uit de perssappen, lijkt zeer beperkt.

Beheer
WP Admin