Foto: EPA RundveeNieuws

‘Onderzoek nodig naar Chinese grip op zuivel Nieuw-Zeeland’

Nieuw-Zeeland moet een onderzoek beginnen naar de sluipende wijze waarop China de Nieuw-Zeelandse babyvoedingsindustrie en zuivelsector overneemt.

Dit zegt Winston Peters, leider van de partij New Zealand First, aan de vooravond van de nieuwe parlementsverkiezigen op 23 september. Peters vindt dat, als blijkt dat China een te grote greep dreigt te krijgn op de Nieuw-Zeelandse economie, maatregelen nodig zijn.

Spionnenschool

New Zealand First bezet momenteel 11 van de 119 zetels in het parlement. De opmerkingen van Peters komen nadat onlangs bekend werd dat Jian Yang, lid van de 58 leden tellende fractie van de National Party, een deel van zijn biografie heeft verzwegen. Het gaat daarbij om een periode van tien jaar, die hij heeft doorgebracht in Chinese militaire opleidingen en mogelijk zelfs een ‘spionnenschool’. Yang ontkent dat hij een spion is en noemt de aantijgingen tegen hem racistisch, maar zijn doopceel wordt nu wel grondig gelicht.

Koeien in Nieuw-Zeeland. Foto: EPA

Koeien in Nieuw-Zeeland. Foto: EPA

De affaire komt voor premier John Key van de National Party op een ongelukkig moment en maakt burgers in het land nerveus.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin