Foto: ANP RundveeNieuws

Kamp: melkveehouder, blijf alert op fosfaat

De zuivelsector moet alert blijven op de vermindering van de fosfaatproductie. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamp constateert dat de afgelopen maanden grote inspanningen zijn verricht om de fosfaatproductie te verminderen, waardoor Nederland tegen het eind van dit jaar kan voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt met de Europese Commissie over de omvang van de fosfaatproductie.

Resultaat ook vasthouden

De resultaten zijn nog positief, zegt Kamp. Maar hij voeg eraan toe dat alle melkveebedrijven en alle betrokken sectororganisaties een grote verantwoordelijkheid hebben om het geboekte resultaat ook voor de rest van dit jaar vast te houden.

Bedrijven ontzien

Kamp kondigt aan dat de knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenselsel (dat volgend jaar van kracht wordt), ook van toepassing wordt voor het fosfaatreductieplan 2017. Nieuw gestarte bedrijven en bedrijven die in een buitengewone situatie verkeren (door realisatie van een natuurgebied, aanleg van publieke infrastructuur of een algemene nutsvoorziening) worden ontzien in de fosfaatreductieregeling.

Kortingspercentage 12%

Het kortingspercentage in het fosfaatreductieplan zal voor de resterende maanden (november en december) op 12% worden vastgesteld. Het percentage is vastgesteld na overleg met de zuivel- en rundveesectoren.

Beheer
WP Admin