De Europese Commissie geeft Nederland geen nieuwe derogatie als er geen fosfaatplafond wordt vastgesteld. Dat blijkt uit een brief die Minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft geschreven.
Kamp zegt dat er nog discussie is of en zo ja op welke wijze en onder welke voorwaarden een nationaal plafond voor de mestproductie wordt vastgelegd. Voor de Europese Commissie is dat echter geen vraag, maar een voorwaarde, zo blijkt.
De Tweede Kamer heeft eerder de opdracht gegeven aan oud-staatssecretaris Martijn van Dam om in Brussel te onderhandelen over het fosfaatplafond.
KringloopWijzer niet of nauwelijks controleerbaar
Kamp hoopt in oktober meer zicht te hebben op het verkrijgen van derogatie voor de Nitraatrichtlijn voor de melkveehouderij. Hij heeft nog onvoldoende vertrouwen in de KringloopWijzer als instrument om de fosfaatproductie te bepalen. Belangrijkste argument is dat de gegevens die in de KringloopWijzer worden ingevuld niet of nauwelijks controleerbaar zijn.
Het is bovendien niet zonneklaar hoe op de KringloopWijzers wordt gecontroleerd, door een private controlerende instantie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zouden te maken krijgen met een 'relevante toename van de handhavingslast', aldus Kamp.
Nitraatactieprogramma
Volgende week zal Nederland in het Nitraatcomité in Brussel laten zien op welke manier de stikstof- en fosfaatproductie in Nederland binnen de perken wordt gehouden. In de bijeenkomst wordt de milieusituatie en de trends getoond die zich in Nederland voordoen binnen het Nitraatactieprogramma.
Volgende week staat een overleg met de Tweede Kamer gepland over het Nitraatactieprogramma. De minister vraagt de Kamer dat overleg uit te stellen tot oktober, wanneer er meer zicht is op de voortgang van het actieprogramma en het verkrijgen van de nieuwe derogatie.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.