Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Immuunsysteem koe mogelijk basis voor hiv-vaccin

Het immuunsysteem van koeien kan razendsnel speciale antistoffen aanmaken tegen het hiv-virus. Daarom denken wetenschappers van het US National Institute of Health dat daarin de oplossing voor een humaan vaccin tegen hiv ligt.

Slechts 10% tot 20% van de mensen met hiv ontwikkelen van nature de speciale snel reagerende antistoffen aan. En degenen die dat doen, doen dat pas na 2 jaar na infectie, waardoor het virus muteert. Met hiv geïnjecteerde kalveren produceerden deze antistoffen al binnen 30 tot 35 dagen. Het virus krijgt daardoor geen kans om te muteren om nieuwe antistoffen te ontwijken.

‘Belangrijke stap voorwaarts’ in strijd tegen hiv

Volgens het National Institute of Health is de ontdekking dat runderen het virus succesvol kunnen bestrijden een belangrijke stap voorwaarts. De bovine antilichamen zijn in hun huidige vorm ongeschikt voor behandeling van mensen, maar dragen wel bij aan de ontwikkeling van een vaccin.

Koeien hebben krachtige antilichamen

De onderzoekers gaan ervan uit dat koeien krachtigere antilichamen hebben door hun complexe maagdarmstelsel en de daar levende bacteriën die de vertering van gras mogelijk maken. De bacteriën verhogen de kans op infecties, waardoor een mechanisme nodig is dat sterke antilichamen kan produceren.

De onderzoekers gaan ervan uit dat koeien krachtigere antilichamen hebben door hun complexe maagdarmstelsel en de daar levende bacteriën die de vertering van gras mogelijk maken.

Beheer
WP Admin