Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Grondig voert druk op Kringloopwijzer op

Het Netwerk Grondig voert de druk op om af te komen van de verplichte Kringloopwijzer (KLW). De organisatie heeft maandag 11 september nogmaals zijn zorgen geuit bij de NZO.

Naast de al bekende argumenten, zoals dat de Kringloopwijzer geen rekening houdt met externe verliezen en geen rekening houdt met CO2-binding in de bodem, wijst het netwerk ook op de ernstige kanttekeningen die de NVWA plaatst bij de controleerbaarheid en handhaafbaarheid van een eventueel wettelijk verplichte KLW.

NZO hoort slechts zorgen aan

De NZO heeft maandag geen toezeggingen gedaan richting het Netwerk Grondig, maar slechts de zorgen aangehoord. Er waren ook slechts 2 vertegenwoordigers van de NZO aanwezig. Begin oktober vergadert de NZO weer met het hele bestuur over de kwestie.

De NVWA heeft in een zogenoemde HUF-analyse ernstige kanttekeningen geplaatst bij de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid van de KLW als wettelijk controle-instrument voor de mestwetgeving. LTO en NZO zijn vóór zo’n instrument, andere organisaties, zoals ook de NMV en de DDB, hebben grote aarzelingen.

Beheer
WP Admin