Netwerk Grondig vroeg vorig jaar al in Den Haag aandacht voor de problematiek rond grondgebondenheid.

Den Haag / actie van melkveehouders en natuur- en milieuorganisaties, overhandigen boeren en organisaties een Grondvest over de grondgebonden melkveehouderij aan een aantal Kamerleden / van Dam RundveeNieuws

Grondig formuleert definitie grondgebonden

Netwerk Grondig wil voorkomen dat de term en de inhoud van grondgebondenheid wordt uitgehold. Het komt daarom met comité Gras.

Dat comité moet op korte termijn formuleren wat grondgebondenheid werkelijk inhoudt.

Grondig roept melkveehouders, zuivelbedrijven, provincies, maatschappelijke- en consumentenorganisaties, banken en rijksoverheid op het begrip grondgebondenheid te bestendigen. “Naast Grondig mag iedereen die wat vindt over grondgebondenheid zijn mening geven. Ik laat me graag verrassen door de meningen,” stelt Foppe Nijboer, voorzitter van het Netwerk Grondig. In november wordt een slotsymposium georganiseerd waarbij de definitie grondgebondenheid wordt gepresenteerd.

Balans van staarten en grond

Grondgebondenheid mag volgens Nijboer geen kapstok worden voor allerlei constructies die niet echt iets te doen hebben met de balans van staarten en grond op bedrijfsniveau. Bij grondgebondenheid hoort een heldere visie op het evenwicht tussen dier, gewas en grond op bedrijfsniveau en de samenhang met de omgeving centraal te staan.

Niet elke veehouder grondgebonden

Nijboer verwacht in grondgebondenheid de hectares gaan meetellen zoals die in de gecombineerde opgave staan. “Als Grondig kiezen we bewust voor een tweesporenbeleid; grondgebonden en intensief. Niet elke veehouder moét grondgebonden zijn. Je moet kunnen kiezen wat bij jouw bedrijf past. Alleen moet het niet zo zijn dat de grondgebonden veehouders het gelag betalen voor hun intensieve collega’s.”

Beheer
WP Admin