Foto: Michel Zoeter RundveeNieuws

Weinig voordeel met shredlagemais

Het voeren van shredlagemais biedt geen significante voordelen voor melkproductie, herkauwtijd, pens-ph, mestconsistentie en pensvulling. Dat geldt bij een gemiddeld aandeel mais in het rantsoen van 5 kilo droge stof. Wel is het ureumgehalte in de melk lager.

Dat blijkt uit onderzoek door For Farmers, Kamps de Wild en Dairy Academy Oenkerk.

Afgelopen winter werd in Nederland een eerste voerproef met shredlage gehakselde mais uitgevoerd. Aanleiding voor de voerproef was de toenemende belangstelling voor shredlage mais hakselen, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar bleek uit onderzoek dat met tot 70% mais in het rantsoen de melkproductie met een kilo melk per dag steeg.

De voerproef in Oenkerk is uitgevoerd met twee vergelijkbare groepen melkkoeien. Ze kregen hetzelfde rantsoen, alleen de manier waarop de mais in dit rantsoen was gehakseld verschilde. Het ruwvoerrantsoen bestond uit 60% graskuil en 40% snijmais.

Lager ureumgehalte

In de voerproef draaiden 82 koeien mee. Aan het einde van de voerproef was tussen beide groepen geen significant verschil te zien in productieresultaten en gehaltes in de melk, pens-pH, herkauwtijd, mestscore en pensvulling. Wel resulteerde het rantsoen met shredlage gehakselde mais in een lager ureumgehalte in de melk, van 1 milligram per 100 gram melk.

Waarschijnlijk is dit een gevolg van de intensieve bewerking van maiskorrels bij shredlage. Hierdoor komt het zetmeel iets sneller beschikbaar, waardoor in de pens de balans tussen eiwit en koolhydraten wordt verlaagd.

Beheer
WP Admin