Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Veehouder laat informatie slachterij liggen

Melkveehouders kunnen meer doen met de informatie die ze via slachtbonnen van de slachterij terugkrijgen. Daarom start ZLTO met twee testgroepen van vijf melkveehouders en twee dierenartsen, die de terugkoppeling van gegevens in hun bedrijfsvoering gaan oppakken.

ZLTO zoekt veehouders die voornamelijk aan Vion leveren, omdat de groepen dan over eenduidige informatie beschikken. Met behulp van de slachtgegevens wordt gekeken of daar indicaties voor verbeteringen in de bedrijfsvoering uit te halen zijn.

Melkveehouders kijken nu eigenlijk alleen naar het geslacht gewicht en het bedrag dat een koe oplevert, stelt projectleidster Martine Dellevoet: “Terwijl bijvoorbeeld drukplekken die steeds weer op dezelfde plaatsen terugkomen wat kunnen zeggen over boxafstelling of stalinrichting”.

Hogere opbrengst realiseren

Het project heeft niet alleen als doel aanpassingen in de bedrijfsvoering te doen, maar ook te kijken naar de mogelijkheden om een hogere opbrengst te realiseren met de afvoer van koeien. “Van de door hun geleverde melk weten veehouders alles af, maar zo’n slachtbon kan misschien ook wat vertellen over de veestapel die nog op het bedrijf staat”, legt Dellevoet uit.

Naast analyse van de bestaande gegevens, kunnen de testgroepen ook aangeven welke informatie ze verder graag op de slachtbon willen. Vervolgens wordt gekeken of dat vanuit de slachterij ook mogelijk is. De eerste groep start deze maand nog, de tweede na de zomer.

Beheer
WP Admin