Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Systeemaanpak tegen engerlingen in de maak

ZLTO, Barenbrug, For Farmers, Bayer Cropscience en Wageningen UR werken aan een systeemaanpak tegen engerlingen. Dat meldt bioKennis op zijn website.

Binnen het onderzoeksprogramma Groen worden weerbare graslanden ontwikkeld, waar op verschillende momenten kan worden ingegrepen om engerlingen te beheersen. Te denken valt aan weerbare rassen en bodems, stimulering van natuurlijke vijanden en rotaties met andere gewassen. Naast deze aanpak worden aan de hand van weersverwachtingen, soortmonitoring en schadebeelden diverse maatregelen getoetst om het probleem te verhelpen.

Verschillende beheerssystemen

De bedoeling is dat iedere partner bouwstenen voor het systeem aandraagt. ZLTO heeft naast dit project een parallel lopend bedrijvennetwerk waarin veehouders al zijn gestart met enkele maatregelen, waaronder het monitoren en testen van vangsystemen voor de kevers.

Gezamenlijk streven de partijen ernaar om binnen vier jaar tot verschillende beheerssystemen te komen voor engerlinggevoelige graslanden. Veehouders kunnen dan kiezen tussen methoden die passen bij hun bedrijfsvoering.

Meikever en rozenkever

Engerlingen zijn de larven van de bladsprietkevers, waarvan enkele soorten economische schade aanrichten in grasland en andere gewassen. De belangrijkste soorten zijn de meikever en de rozenkever.

Een toenemend aantal veehouders op de Nederlandse zandgronden heeft last van engerlingen in hun grasland. Engerlingen vreten aan de wortels van grasplanten en dit veroorzaakt verminderde groei en een hogere gevoeligheid voor secundaire ziekten.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin