Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Melkproductie EU daalt in eerste vijf maanden

De Europese melkproductie nam gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar af met 1,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Tot en met mei ligt de melkproductie in Ierland 6,8% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook Polen (+3,5%) en Italië (+2,8%) laten over deze periode een opvallende stijging zien. In Duitsland en Frankrijk daalde de productie in genoemde periode met respectievelijk 3,8% en 3,2%. In Nederland ligt de productie een half procent lager.

De gemiddelde Europese melkprijs bereikte in mei € 32,90 per 100 kilo. Dat is 2,5% boven het vijfjarig gemiddelde en 25% hoger ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Naar verwachting stijgt de gemiddelde melkprijs door naar € 33,10 per 100 kilo in juni.

Prijsverschil eiwit en vet enorm

Op de prijzen van mageremelkpoeder en wei na zijn de prijzen van zuivelcommodities in de afgelopen weken gestegen. Het prijsverschil tussen eiwit en vet is enorm als gevolg van recordprijzen voor boter en een verdere daling van de prijzen voor mager melkpoeder.

De kaasprijzen bevinden zich op het hoogste niveau in vier jaar tijd. Dat maakt de combinatie kaas en wei winstgevender dan de combinatie boter en mageremelkpoeder. Naar verwachting blijven de kaasprijzen voorlopig goed.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin