Mastitis is te voorkomen, aldus de GD. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Hoog celgetal na afkalven bij een op vijf vaarzen

Ruim 20% van de vaarzen heeft na afkalven te maken met een te hoog celgetal. Dat stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De grens waarbij geldt dat een vaars mastitis heeft, ligt op 150.000 cellen per milliliter melk. Een op de acht dieren krijgt dan ook daadwerkelijk te maken met een uierontsteking. Volgens GD ontstaat vaarzenmastitis, net zoals mastitis bij volwassen koeien, bijna altijd doordat bacteriën weken tot zelfs maanden voor afkalven via het slotgat de uier binnendringen. Bij de vaarzen komen Coagulase Negatieve Stafylokokken (CNS) het meest voor als ziekteverwekker, gevolgd door Stafylococcus aureus en Streptococcus uberis.

Kosten door vervroegde afvoer en lagere productie

Vervroegde afvoer en productieverlies zijn de grootste kostenposten. Gemiddeld komt dit per aanwezige vaars neer op € 31. De GD stelt dat vaarzenmastitis te beperken is door onder meer zuigers te voorkomen, drachtig jongvee een schone droge ligplaats te bieden en van spenen van vaarzen al enkele weken voor afkalven te dippen of sprayen. Als een vaars dan toch uierontsteking krijgt, maak dan gebruik van bacteriologisch onderzoek, inclusief gevoeligheidsbepaling, om de beste behandeling in te zetten met de grootste kans op genezing.

De GD stelt dat vaarzenmastitis te beperken is door onder meer zuigers te voorkomen, drachtig jongvee een schone droge ligplaats te bieden en van spenen van vaarzen al enkele weken voor afkalven te dippen of sprayen

Beheer
WP Admin