Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina haalt melk weer op bij ‘kringloopweigeraar’

FrieslandCampina is weer begonnen met het ophalen van de melk bij ‘kringloopweigeraar’ Henk Gommer in Zevenhuizen (Groningen). Het melkgeld gaat echter na aftrek van kosten naar een goed doel, aangezien de veehouder nog steeds weigert zijn KringloopWijzer in te vullen.

FrieslandCampina heeft Gommer aangeboden te helpen met het invullen van de KringloopWijzer, maar tot op heden zonder resultaat. Wel heeft de zuivelonderneming de opmerking van de veehouder dat er met zijn melk niets mis is, ter harte genomen. De melkweigering is volgens een woordvoerder een gevolg van het onderbrengen van de KringloopWijzer in kwaliteitsprogramma Focus Planet, met bijbehorende sancties. FrieslandCampina onderzoekt of deze werkwijze moet worden aangepast.

Handtekeningenactie

Netwerk Grondig is inmiddels een handtekeningenactie gestart voor Gommer. Via de website van de belangenorganisatie (www.netwerkgrondig.nl) kunnen medestanders hun handtekening achterlaten. Grondig geeft aan pal achter de veehouder te staan. “De KLW is een managementtool. Het mag geen chantagetool zijn”, aldus Grondig-voorzitter Foppe Nijboer. De handtekeningen gaan over ruim een week richting FrieslandCampina. De zuivelonderneming zou hebben aangegeven dat als er voldoende handtekeningen zijn, zij hun beslissing heroverwegen.

FrieslandCampina laat weten dat het een lid vrij staat om gebruik te maken van het initiatiefrecht om invoering van de KringloopWijzer voor grondgebonden bedrijven opnieuw te agenderen. Het is vervolgens aan het bestuur om daarop te reageren. Melkveehouder Gommer heeft in de periode van melkweigering ruim 18.000 liter melk weg laten lopen.

Beheer
WP Admin