Melkpoeder. - Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

EMB hekelt EU-verkoop melkpoeder tegen lage prijs

De European Milk Board (EMB) heeft hard geageerd tegen de verkoop van 100 ton mageremelkpoeder door de EU uit de interventievoorraad.

De mageremelkpoeder wordt verkocht tegen een prijs van € 185 per 100 kilo. De European Milk Board vindt dat deze prijs ver onder de huidige marktprijs is en de internationale prijsvorming op de melkmarkt beïnvloedt.

EMB spreekt van ‘een mes in de rug’ van de Europese melkveehouders en een verkeerd signaal naar de spelers in de markt.

Prijsdrempel van € 335 gewenst

Volgens de organisatie zou melkpoeder uit de interventie alleen voor een stabiliserende prijs verkocht moeten worden. EMB becijfert dat de prijsdrempel € 335 per 100 kilo zou moeten zijn als men uitgaat van de productiekosten van 40 cent per liter rauwe melk, aangevuld met de kosten voor transport, verwerking en afzet.

De EU zou er beter aan doen om nieuwe afzetmarkten te zoeken voor de voorraad van ongeveer 350.000 ton, zoals verweking in diervoeders.

In de brief aan landbouwcommissaris Phil Hogan is duidelijk gesteld dat de verkoop van mageremelkpoeder voor afbraakprijzen de internationale melkmarkt belast. Ook staat in de brief dat de European Milk Board zich bij herhaling van deze praktijken op juridische stappen zal beraden.

Bekijk actuele noteringen van prijzen voor mageremelkpoeder via Boerderij Op Maat


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin