Foto: Martijn ter Horst RundveeNieuws

DOC Kaas overtroeft FrieslandCampina stevig

DOC Kaas verhoogt de voorschotprijs voor augustus met € 2,07 per 100 kilo. Daarmee troeft het FrieslandCampina af, zowel qua melkprijsstijging als qua hoogte van de kale melkprijs.

Bij een jaarleverantie van 800.000 kilo betaalt DOC Kaas over augustus € 38,16 exclusief btw en na aftrek van contributie voor Zuivel NL. FrieslandCampina betaalt bij dezelfde voorwaarden € 38,13 per 100 kilo.

Wanneer alle toeslagen worden meegenomen, wordt het verschil nog groter. DOC Kaas betaalt tot € 2,25 per 100 kilo extra voor weidegang en duurzaamheid, en kent een oplopende kwantumtoeslag. Daardoor kan een melkveehouder met 1,1 miljoen kilo melk tot € 40,70 per 100 kilo melk ontvangen. Bij FrieslandCampina loopt de weidetoeslag op tot maximaal € 1,15 per 100 kilo (netto) en blijft de melkprijs onder de € 40.

Gunstigere contracten met Duitse retail

DOC Kaas en moederbedrijf DMK profiteren sterk van de fors verbeterde (folie)kaasprijs – al is die in de voorbije weken iets afgezwakt. Ook de hoge boter- en roomprijzen spelen mee. Tot slot zijn er ook veel gunstigere contracten met de Duitse retail afgesloten dan vorig jaar.

Een deel van deze effecten (hoge kaas- en boterprijs) spelen ook bij FrieslandCampina, maar komen vanwege de andere melkprijssystematiek niet direct tot uiting in de maandelijkse melkprijs.

Bekijk het verloop van de voorschotprijzen van melk van DOC Kaas en FrieslandCampina

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin