Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Aantal geboren kalveren daalt fors in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2017 zijn zo’n 15% minder kalveren geboren dan in het eerste kwartaal.

De effecten van het fosfaatreductieplan op de aanwas op bedrijven worden duidelijk. In het tweede kwartaal van dit jaar werden volgens cijfers van RVO.nl 336.647 kalveren geboren. Dat is een daling van 15,3% ten opzichte van het eerste kwartaal. In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar lag het aantal geboren kalveren 11,6% lager.

Met name in de laatste zes weken van het kwartaal zette de daling hard in. In deze periode liep het aantal geboortemeldingen bij RVO.nl van 31.432 terug naar 21.699. Over het eerste half jaar ligt het aantal kalveren nog 17.000 hoger dan in 2015.

Koeien ruimen vanwege fosfaatreductie

De scherpe daling is het gevolg van het ruimen van koeien vanwege het fosfaatreductieplan. Voor de stoppersregeling zijn eind vorig jaar de eerste koeien al afgevoerd.

Gezien het feit dat ook in de eerste maanden van dit jaar veel koeien zijn afgevoerd, zal het aantal geboren kalveren de komende maanden alleen maar verder afnemen. Naar verwachting zal het aantal uitkomen rond het niveau van 2015. Toen werden 1,67 miljoen kalveren geboren.

Beheer
WP Admin