Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

10 veehouders vertrokken bij FrieslandCampina

Afgelopen jaar zijn er 10 melkveehouders vertrokken bij FrieslandCampina. Dit meldt de Dutch Milk Foundation (DMF).

DMF geeft sinds juli 2009 uitvoering aan de Vertrekregeling en de regeling Beschikbaarstelling Melk die bij de fusie tussen Friesland Foods en Campina werden opgesteld. Met de 10 veehouders die DMF in haar meest recente overzicht meldt, staat de teller van vertrokken veehouders nu op 109.

In de afgelopen acht jaar zijn 126 aanvragen behandeld, waarvan 14 werden afgewezen. Eén veehouder beëindigde zijn bedrijf voor de overgang naar een nieuwe afnemer, één aanvraag werd ingetrokken en één aanvraag is nog in behandeling. Met de toegekende vertrekpremie van € 5 per 100 kilo melk is in totaal 84,4 miljoen kilo melk bij FrieslandCampina weggegaan. Dat is 7% van de beschikbare hoeveelheid melk.

Vertrekregeling gaat voor beschikbaarstelling

In de Regeling Beschikbaarstelling Melk levert FrieslandCampina melk aan de twee vanwege de fusie verkochte melkfabrieken, daarnaast wordt melk geleverd aan andere zuivelondernemingen. Op die manier is het uitgifteplafond van 1,2 miljard kilo melk bereikt. Al blijft er wel de mogelijkheid voor veehouders om gebruik te maken van de Vertrekregeling, omdat deze te allen tijde voorrang krijgt boven de beschikbaarstellingsregeling.

Beheer
WP Admin