Rundveehouderij

Nieuws 3210 x bekeken 3 reacties

‘We zouden graag nog meer biogas afnemen’

FrieslandCampina CEO Roelof Joosten draait er bij de officiële start van het samenwerkingsverband tussen zijn bedrijf en Groot Zevert Vergisting niet omheen. “We zijn blij met dit project, maar breidt het vergistingsbedrijf gerust verder uit.”

“We hebben nog veel meer biogas nodig”, aldus de FC-topman tegen Joris Groot Zevert, directeur van Groot Zevert Vergisting. Joosten zei dit in de feesttent die vanwege de openingsfestiviteiten achter de biovergistingsinstallatie was geplaatst, voor een gehoor van enkele honderden genodigden.

Sinds afgelopen vrijdag levert Groot Zevert op jaarbasis 8 miljoen kuub biogas aan de vestiging van FrieslandCampina in Borculo. Beide bedrijven hebben hiervoor een contract voor twaalf jaar afgesloten. Om het biogas in Borculo te krijgen is een vijf kilometer lange ondergrondse pijpleiding aangelegd tussen beide bedrijven. Al met al heeft het hele traject negen jaar geduurd voor het was gerealiseerd. Joosten: “In Borculo hebben we een state of the art bedrijf staan, daar past een dergelijke samenwerking bij. Als FrieslandCampina willen we klimaatneutraal werken. Dat is onze bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.”

‘Unieke vorm van samenwerking’

Tijdens de openingsfestiviteiten ging Tweede Kamerlid Han ten Broeke op de tijdsduur van het traject in. “Dit is een unieke vorm van samenwerking. Dat het negen jaar moet duren om het van de grond te krijgen, is jammer en te lang. Dat moet sneller kunnen.” Zowel Joosten als vergister-directeur Joris Groot Zevert knikken instemmend.

Ten Broeke benadrukte dat als wij de klimaatdoelstelllingen van Parijs willen halen, er meer van dergelijke duurzaamheidsprojecten nodig zijn. Roelof Joosten was het daar deels mee eens. “Wij zijn blij met dit project, daar is moed en lef voor nodig. Maar volgens mij ligt de echte uitdaging in het boeren. Willen we echt meer bereiken, dan moeten we toe naar een situatie toe waarbij op iedere veehouderij een monovergister aanwezig is.”

Laatste reacties

 • koestal

  Iedere veehouderij een monovergister ? dat wordt nog een hele opgave

 • wmeulemanjr1

  'Schoenmaker blijf bij je lees'....
  Misschien wat meer 'bovenop de melk' zitten....?
  En niet vergeten in het buitenland 'kasgeld-controle' te doen.....

 • voetballen

  Sinds wanneer is FrieslandCampina van Roelof Joosten? Ik dacht dat dit van ons, de leden, was.

Of registreer je om te kunnen reageren.