Beregening van mais. Maar deze maatregel is op dit moment nog niet aan de orde, zo luidt een advies. - Foto: Bart Nijs RundveeNieuws

Wacht nog met beregenen van mais

Waar de eerste melkveehouders starten met het beregenen van hun grasland, adviseert Ruwvoerplatform in elk geval nog niet te beregenen op maisland.

Beregenen van snijmais is in dit stadium niet zinvol, zo stelt het platform. Bij weinig neerslag zal mais vanzelf dieper wortelen om water te bereiken. Te vroeg starten met beregenen verstoort dit proces: de mais vormt dan juist veel ondiepe wortels en in dat geval moet de maisteler bij verdere droogte blijven beregenen om de mais van voldoende vocht te voorzien.

Vochtleverend vermogen grond

Voor grasland moet de veehouder rekenen met het vochtleverend vermogen van de grond. Dat wordt bepaald door de bewortelingsdiepte , de grondwaterstand en de fysische eigenschappen van de grond. Te vroeg starten levert geen economisch voordeel en geeft kans op uitspoeling van nutriënten. Pas als de gewasverdamping hoger is dan de som van gemakkelijk beschikbaar bodemvocht en neerslag, kan vochtverlies optreden. Wordt op korte termijn geen regen voorspeld, dan kan beregening de vochtvoorraad aanvullen.

Te vroeg starten met beregenen levert geen economisch voordeel en geeft kans op uitspoeling van nutriënten. Pas als de gewasverdamping hoger is dan de som van gemakkelijk beschikbaar bodemvocht en neerslag, kan vochtverlies optreden.

Beheer
WP Admin