Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Exportrecord veehouderij

De Nederlandse veehouderij heeft in het eerste kwartaal nog nooit zoveel exportomzet geboekt als in 2017. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale exportwaarde van vlees, zuivel, eieren en levende dieren komt over het eerste kwartaal uit op € 4,9 miljard euro. Een jaar eerder bleef de teller op € 4,3 miljard steken.

Flink meer export

De categorie vlees is goed voor bijna € 2,2 miljard, 8.5% meer dan in 2016. Het CBS neemt zuivel en eieren samen. De door zuivel gedomineerde categorie leverde fractioneel minder omzet op dan het vleessegment, wat neerkomt op een plus van 17%. De exportwaarde van levende dieren nam ook 17% toe en komt uit op een half miljard. Met zuivel en eieren werd € 313 miljoen meer verdiend dan een jaar eerder, met vlees € 172 miljoen extra.

Foto: CBS

Foto: CBS

Record voor vlees, melk en eieren

Voor zowel vlees als melk en eieren is wat betreft het eerste kwartaal sprake van een record. Dat is niet het geval bij levende dieren, waar het record van 2013 bleef staan. De toenemende vleesexport hangt samen met de grote vraag naar kwalitatief hoogwaardig varkensvlees in Azië. In de zuivel zijn prijzen sinds een jaar geleden opgelopen. Dat geldt nog het meest voor boter.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin