Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

Zoeken naar verbeterpunten voor eiwit van eigen land

Deelnemers van project Eiwit van Eigen Land hebben een goed beeld van het percentage eiwit dat ze van eigen land winnen ten opzichte van het totaal verbruik van eiwit in het voer.

Het percentage eiwit van eigen land neemt af naarmate de intensiteit toeneemt. Dat is ook logisch, omdat intensieve bedrijven meer voer aankopen.

Gemiddeld halen veehouders met een intensiteit van 12.000 tot 15.000 kilo melk per hectare 63% eiwit van eigen land ten opzichte van het totaal, terwijl de intensiefste boeren met meer dan 25.000 kilo melk gemiddeld in 40% eigen eiwit voorzien.

Verbeterplan

Om stappen te kunnen maken, is het belangrijk dat veehouders binnen hun eigen intensiteitsklasse kijken hoe ze presteren. Zo ligt de spreiding binnen de groep 12.500 tot 15.000 kilo melk per hectare tussen 40% en bijna 90%.

De deelnemers in het project, allen leveranciers van Bel Leerdammer, gaan met begeleiding een verbeterplan maken. Hierbij wordt vooral gekeken naar sturen op lagere excretie en hogere opbrengst. Altijd met als doel dat deelnemers meer eiwit van eigen bedrijf willen benutten en/of meer eiwit op eigen bedrijf willen produceren.

Beheer
WP Admin