Martijn van Dam. Foto: ANP RundveeNieuws

Subsidieregeling voor vleesveehouderij ingetrokken

Twee steunmaatregelen voor de vleesveesector die via het plattelandsbeleid van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zouden worden uitgevoerd, gaan niet door. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken besloten. De uitvoering van de regeling is volgens staatssecretaris Martijn van Dam te duur in verhouding tot het budget dat beschikbaar is.

In het kader van het plattelandsontwikkelingsprogramma POP 3 waren in overleg met de vleesveesector twee regelingen opgesteld: één gericht op het stimuleren van samenwerking in de vleesketen en één gericht op kennisoverdracht. De onderdelen hebben een looptijd van 5 jaar en respectievelijk een budget van € 0,4 miljoen en € 0,1 miljoen per jaar. “Door de vele aanvragen en de daarbij behorende hoge controlelasten, kwamen de uitvoeringskosten van deze regelingen op € 0,2 miljoen. Dat bedrag is niet te financieren uit het budget dat beschikbaar is voor de regeling en een andere dekking voor deze kosten is ook niet beschikbaar. Daarom hebben we besloten de regeling niet uit te voeren”, zegt Van Dam tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Kritiek op besluit

CDA en VVD zijn kritisch op dit besluit en vrezen dat het beschikbare budget nu terug zal vloeien naar Brussel. Dat is volgens Van Dam niet het geval, omdat het budget wordt ingezet voor andere plattelandsregelingen in Nederland.

Beheer
WP Admin