Foto: Anne van der Woude RundveeNieuws

Groep melkveehouders zelf ook in beroep tegen fosfaatuitspraak

Vijf melkveehouders die via een kort geding zijn vrijgesteld van het fosfaatreductieplan 2017 gaan in beroep tegen de uitspraak. Het is een reactie op het hoger beroep dat Staatssecretaris Martijn van Dam gaat aanspannen tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank op 4 mei. Dat meldt Joost de Rooij van Linssen die samen met Peter Goumans van Hekkelman Advocaten de vijf melkveehouders vertegenwoordigt.

Volgens de Rooij richt hun beroep zich in de eerste plaats op de juridische onderbouwing van het fosfaatreductieplan: “De landbouwwet is volgens ons onvoldoende als onderbouwing voor het fosfaatreductieplan.” In de procedure begin mei hebben De Rooij en Goumans dat argument ook al aangevoerd, maar dat werd door de Haagse rechtbank afgewezen. Verder willen beide advocaten ook een uitspraak afdwingen over de vraag of de Nitraatrichtlijn wel als onderbouwing kan dienen voor fosfaatrechten.

Verboden staatssteun

Een derde punt waar ze duidelijkheid over willen gaat over verboden staatsteun. Dat argument was de aanleiding voor de Europese Commissie om de invoering van fosfaatrechten in het jaar 2017 af te blazen. Nederland moet eerst voldoen aan de afspraken over de derogatie en dan pas kunnen fosfaatrechten ingevoerd worden, volgens de Commissie.

Advocaten die andere partijen vertegenwoordigden in de kort geding-procedure beraden zich nog op een eventueel beroep. Zij wachten eerste de motivatie en argumenten af die de landsadvocaat aan gaat voeren in het hoger beroep.

Beheer
WP Admin