Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina zet stappen omtrent duurzaamheid

FrieslandCampina boekt vooruitgang met het gebruik van groene energie, de bijkoop van duurzame agrarische grondstoffen en de CO2-reductie bij zijn fabrieken en kantoren.

Dit blijkt uit het MVO-jaarverslag van het bedrijf.

Broeikasgasemissie gestegen

Met de uitstoot van broeikasgassen op de ledenbedrijven, de uitstoot van broeikasgassen per ton bijgekochte melk, melkpoeder en wei en met het totale energieverbruik binnen het bedrijf gaat het echter niet goed. Vorig jaar is fors meer energie verbruikt bij de verwerking van zuivel in de fabrieken van FrieslandCampina (+3%), terwijl de emissie van broeikasgassen op ledenbedrijven met 5,6% is gestegen. Ten opzichte van 2010 is die uitstoot (methaan, CO2) zelfs met 20,2% gestegen. In 2020 moet die uitstoot volgens plan weer op het niveau van 2010 belanden.

Bestrijding BVD en IBR

FrieslandCampina meldt in het MVO-jaarverslag 2016 voor het eerst ook hoe het staat met de bestrijding van BVD en IBR op ledenbedrijven. Het aantal bedrijven dat vrij is van IBR (koeiengriep) stond vorig jaar op 43% van het totale aantal ledenbedrijven. Het aantal bedrijven dat vrij is van BVD (Bovine Virus Diarree) stond op 47%.

Van alle ledenbedrijven had 62% een celgetal lager dan 200.000 cellen per milliliter. Bijna een derde van alle ledenbedrijven had een gemiddelde koe-levensduur (leeftijd bij afvoer/slacht) van meer dan zes jaar gedurende de laatste drie jaren.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin