Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Fosfaatdiscussie laait op binnen FrieslandCampina

Kan een bestuurder van FrieslandCampina wel of geen procedure aanspannen tegen het fosfaatreductieplan? Over deze kwestie woedt binnen de coöperatie een behoorlijke discussie, zo blijkt uit reacties op diverse fora en Melkweb.

De discussie is opgelaaid naar aanleiding van de oproep van voorzitter Frans Keurentjes aan de leden om ‘koers te houden’ en zich niet te laten afleiden van het doel: het voldoen aan de fosfaateisen voor 2017 en het behouden van de derogatie. De discussie speelt zich ook af tegen de achtergrond van het terugtreden van een Overijsselse LTO-bestuurder. Die ging met een eigen juridische procedure in tegen het fosfaatbeleid dat hij als bestuurder hielp uitdragen.

FrieslandCampina ziet de discussie aan, maar voelt zich niet geroepen zich daar vanuit de organisatie verder in te mengen. “De oproep van de voorzitter was duidelijk”, zegt een woordvoerder. Verder ziet hij het als een normale zaak binnen een democratisch orgaan dat er verschillende standpunten zijn en dat daarover wordt gediscussieerd. Ook bestuursleden kunnen en mogen afwijkende visies hebben.

‘Bom onder geloofwaardige besluitvorming’

Een aantal leden van de coöperatie maakt zich wel zorgen over de mogelijkheid dat ook districtsbestuursleden van FrieslandCampina gaan procederen of zich aansluiten bij lopende zaken. Het legt volgens hen een bom onder een geloofwaardige besluitvorming binnen de coöperatie. Misschien is het dan beter om het huidige reductieplan te laten varen en aan te passen, zo wordt gesuggereerd.

Beheer
WP Admin