EMB-voorzitter Romuald Schaber - Foto: ANP RundveeNieuws

EMB: interventieprijs melkpoeder verdubbelen

De Europese Commissie moet de interventieprijs voor mageremelkpoeder bijna verdubbelen en vaststellen op € 335 per 100 kilo. Dit stelt Romuald Schaber, voorzitter van de European Milk Board (EMB).

Hij wil dat de Europese Commissie de gevraagde hogere interventieprijzen moet vaststellen in combinatie met een programma voor productiebeheersing: het marktverantwoordelijkheidsprogramma van EMB.

Een interventieprijs van € 3.350 per ton zou een enorme verhoging betekenen ten opzichte van het huidige niveau. Nu bedraagt de interventieprijs € 1.698 per ton. Dat is volgens de EMB echter veel te weinig.

Lage interventieprijs trekt melkprijs omlaag

Schaber stelt dat dit ook blijkt uit de huidige marktsituatie. Door de lage interventieprijs wordt de melkprijs omlaag getrokken. Bovendien helpt een groot en goedkoop aangekocht volume interventiepoeder de melkprijs laag te houden, zo wordt gesteld. Verhogen naar € 2.150 per ton helpt wel iets, maar niet wezenlijk, volgens EMB. Voor een eerlijke melkprijs is een interventieprijs van € 3.350 per ton onontbeerlijk.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin