Melkkoeien op een ander biologisch bedrijf - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Biocertificaat Gelderse melkveehouder opgeschort

Skal Biocontrole heeft afgelopen maart het biocertificaat van een melkveehouder uit de provincie Gelderland opgeschort.

Het certificaat is opgeschort, omdat het bedrijf bij herhaling niet voldeed aan de norm voor stikstof uit dierlijke mest per hectare. Een biologisch bedrijf mag maximaal 170 kilo stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest gebruiken.

De tijdelijke opschorting duurt maximaal twaalf maanden. Tijdens de periode van opschorting mag de melkveehouder zijn melk niet als biologisch verkopen. Het bedrijf moet zijn afnemers hierover informeren. De melkveehouder kan de opschorting ongedaan maken door een afspraak te maken voor herinspectie. Als hij tijdens de herinspectie kan aantonen dat hij aan de biowetgeving voldoet, dan krijgt hij zijn biocertificaat terug. Organiseert de ondernemer dit niet binnen twaalf maanden, dan zal Skal het certificaat definitief intrekken.

Vermelding op website Skal

Opschortingen publiceert Skal geanonimiseerd op haar website. Bij intrekking vermeldt de controleorganisatie sinds begin dit jaar wel naam en plaats van het bedrijf.

Zo maakte Skal recent bekend het certificaat van de Friese Kaasboerderij Marlannen uit Jouswier te hebben ingetrokken, vanwege het bij herhaling aanbinden van runderen.

Beheer
WP Admin