Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

700 veehouders riskeren melkweigering

Ongeveer 700 melkveehouders hadden op 15 mei de Kringloopwijzer (KLW) nog niet ingevuld en beschikbaar gesteld aan hun afnemer. Daarmee riskeren ze melkweigering, want het maakt onderdeel uit van de inkoopvoorwaarden van de zuivelaars.

Of het werkelijk tot melkweigering zal leiden is maar de vraag. De zuivelaars krijgen vanuit de centrale database kringloopwijzer automatisch bericht welke leveranciers voldoen aan de eis van inzending voor 15 mei. Ze zenden daarna de leveranciers die niet aan de verplichting hebben voldaan een herinneringsbrief.

Daarnaast zullen de samenwerkende partijen (NZO, LTO Nederland, Nevedi, VLB en ZuivelNL) zich volgens het persbericht ‘inspannen om ook melkveehouders die de kringloopwijzer nog niet hebben ingediend, te ondersteunen om alsnog aan de verplichting te voldoen’.

Veel meer deelname dan vorig jaar

Volgens ZuivelNL hadden op 15 mei, de uiterste inzenddatum, 16.069 melkveehouders of ruim 96,5% de kringloopwijzer volledig ingevuld. Vorig jaar voldeed een kwart van de KLW-plichtigen niet aan deze eis. Van geen van deze bedrijven is de melk geweigerd.

De gegevens van de centrale database worden gebruikt voor een collectieve rapportage waarmee de zuivelsector in beeld kan brengen of zij zich binnen de randvoorwaarden ontwikkelt op het gebied van fosfaat, ammoniak en broeikasgassen.

Beheer
WP Admin