Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Rabobank schrapt verschil stopperslening voor pachter

Rabobank maakt voor de stopperslening voor stoppende melkveehouders geen verschil meer tussen eigendomsbedrijven en bedrijven met zogenoemde hoevepacht.

Dat meldt de bank donderdag 6 april na overleg met de Bond van Landpachters eerder deze week. De stopperslening wordt nu in alle situaties € 1.200 per GVE (grootvee-eenheid) ongeacht of de stoppende melkveehouder eigenaar of pachter is van de bedrijfsgebouwen. In een eerdere versie van de zogenoemde liquiditeitsvoorziening zou een pachter geen € 1.200 maar € 600 krijgen per GVE.

BLHB blij met snelle oplossing

Voorzitter van de Bond van Landpachters (BLHB) Piet van der Eijk is blij met de aanpassing en dat de bank openstond voor een snelle oplossing. Om hoeveel bedrijven het precies gaat, is zowel bij de BLHB als bij de bank niet bekend.

Voor de Pachtersbond is de gelijke behandeling van pachters bij fosfaatrechten voor melkvee een principekwestie. Daarbij gaat het uiteindelijk om mogelijke aanspraken van verpachters op een deel van de waarde van de fosfaatrechten bij de toekenning in 2018. Onzekerheid over die aanspraken was voor Rabobank een belangrijke reden om de stopperslening voor hoevepachters te halveren. Die onzekerheid is er nog steeds; volgens de Rabobank blijft de pachter nu volledig aansprakelijk voor de verstrekte stopperslening.

Beheer
WP Admin