Foto: Ruud Ploeg Fotografie RundveeNieuws

Minder fosfaatproductie met fosforbepaling in melk

Door het fosfaatgehalte in de melk te bepalen kunnen melkveehouders de fosforgift in het voer beter afstemmen op de behoefte van de koe. Zo kan de melkveehouderij de fosfaatproductie op jaarbasis met miljoenen kilo’s terug dringen.

Onderzoekers van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica van Wageningen UR kunnen met infraroodmetingen het fosforgehalte in melk bepalen. De ontwikkelde methode kan in 84% van de verschillen het werkelijke fosforgehalte weergeven. Toepassing van infraroodmetingen is relatief eenvoudig. Deze techniek wordt al gebruikt voor het bepalen van het vet- en eiwitgehalte. Individuele afstemming van de fosforgift kan leiden tot een besparing van 3,6 kilo fosfaat per koe per lactatie en een 17% efficiëntere benutting van fosfaat.

Koe naar behoefte voeren

De fosforbehoefte van een melkkoe wordt vooral bepaald door de hoeveelheid fosfor die nodig is voor de melkproductie. Het huidige uitgangspunt is dat het fosforgehalte in de melk bij alle koeien gelijk is. Er zijn echter grote verschillen tussen individuele koeien, die op lactatiebasis kunnen oplopen tot 3 kilo fosfor. Om gezondheidsproblemen door fosforgebrek te voorkomen krijgen koeien nu een standaardhoeveelheid die in de praktijk neerkomt op 130 tot 150% van de werkelijke fosforbehoefte. Daardoor is de in mest uitgescheiden hoeveelheid fosfor veel hoger dan wanneer de veehouder daadwerkelijk naar behoefte voert.

Beheer
WP Admin