Het verjagen van ganzen met Bordercollies. De Dierenbescherming vindt verjaging een betere optie dan afschot. RundveeNieuws

Dierenbescherming geschokt over ganzenplan Friesland

De Dierenbescherming reageert geschokt op de plannen van de provincie Friesland om door massaal afschot van ganzen de schadeuitkeringen aan boeren omlaag te brengen.

Dat meldt de organisatie op haar website. In het voorstel staan volgens de Dierenbescherming de landbouw en de kosten centraal. Er zou volledig voorbij worden gegaan aan het dierenwelzijn en de bijzondere natuurwaarden in Friesland.

Rust en ruimte voor ganzen

De Dierenbescherming is van mening dat ganzen zowel in de zomer als in de winter in een deel van de provincie rust en ruimte moeten krijgen. Daarbuiten zouden grondeigenaren diervriendelijke maatregelen moeten nemen om de schade door ganzen te beperken, zoals habitataanpassingen en verjaging. Uit een evaluatie van de provincie Friesland blijkt volgens de Dierenbescherming nergens dat er structurele, diervriendelijkere maatregelen zijn doorgevoerd om de schade te beperken. Ook in het nieuwe plan zou hiervan geen sprake zijn. De Dierenbescherming vindt de plannen ‘volstrekt onacceptabel’ en vraagt de provincie om opheldering. Eerder lieten ook al natuurorganisaties It Fryske Gea en Natuurmonumenten weten niet met de plannen te kunnen instemmen.

Beheer
WP Admin