Foto: Penn Communicatie RundveeNieuws

‘Bioboer ontzien in fosfaatdossier’

De Eerste Kamerfracties van GroenLinks, PvdA en SP willen dat biologische melkveehouders worden ontzien in het fosfaatrechtenstelsel en het fosfaatreductieplan.

De partijen hebben in de aanloop naar de wetsbehandeling in de Eerste Kamer opnieuw schriftelijke vragen gesteld.

GroenLinks vindt dat demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken een uitzondering moet maken voor de biologische melkveehouders, zeker nu ook de niet-melkleverende bedrijven worden uitgezonderd voor het fosfaatreductieplan voor 2017. Groen Links ziet alle reden voor ‘een uitzondering voor deze wettelijk afgebakende groep bedrijven en dieren, aangezien de biologische melkveehouderij binnen de normen van de Europese Nitraatrichtlijn werkt en deze bedrijven dus geen derogatie nodig hebben’.

‘Van Dam voert motie Smaling niet goed uit’

De fractie vindt bovendien dat de motie van Eric Smaling (SP), die in de Tweede Kamer werd aangenomen, niet goed wordt uitgevoerd door staatssecretaris Van Dam. De motie vraagt volgens GroenLinks om ervoor te zorgen dat biologische bedrijven niet gedupeerd worden door het fosfaatrechtenstelsel. Van Dam ontziet echter in zijn uitvoering alleen grondgebonden biologische bedrijven, op dezelfde wijze als gangbare grondgebonden bedrijven. GroenLinks vindt dat niet voldoende.

Ook pleiten GroenLinks en SP ervoor om de knelgevallenregeling te verruimen voor biologische bedrijven.

De Eerste Kamer behandelt de wetten grondgebonden melkveehouderij en fosfaatrechten half mei.

Beheer
WP Admin