Foto: ANP RundveeNieuws

Zuivel wil meer actie tegen protectionisme

De Europese Commissie moet meer doen tegen het opkomende protectionisme binnen de Europese Unie. Bijvoorbeeld tegen verplichte herkomstlabeling van voedingsmiddelen.

Dit zeiden vertegenwoordigers van verschillende voedingsbedrijven op een bijeenkomst van Europese Zuivelkoepel EDA.

Vertegenwoordigers van onder meer het Franse Lactalis, van Arla, FrieslandCampina en voorzitter Gilles Morel van Food & Drink Europe verweten de Europese Commissie zwakheid. Bovendien kost de opstelling van de commissie het bedrijfsleven geld. Morel, die ook topmanager is bij voedingsreus Mars, stelde dat toegeven aan protectionisme en belemmeren van een vrije interne markt Europa z’n voorloperspositie kan kosten op gebied van innovatie en kwaliteit. Mars zelf heeft juist om die voorloperspositie een innovatiecentrum in Nederland. “Als we bepaalde innovaties niet door kunnen voeren in de EU, waar dan wel?”

Gekoppelde steun

Antti Peltomäki, plaatsvervangende directeur Groei van DG Interne Markt, kon de voedingsindustrie niet geruststellen.

Onderzoeker Roel Jongeneel van Wageningen UR stelde dat er ook op andere terreinen inbreuken zijn toegestaan op het principe van de uniforme interne markt, bijvoorbeeld door de gekoppelde steun. Die is nu expliciet toegestaan, waardoor een land als Frankrijk 70% van het landbouwbudget uittrekt voor steun aan vlees en melkproducenten (boeren). Andere landen doen het ook, uitgezonderd Nederland en Duitsland. Ook op veterinair gebied zijn er veel belemmeringen.

Beheer
WP Admin